Galaretkowiec w andrutowych waflach

W blogu jest przepis na podobne ciasto lecz zrobione na cieście biszkoptowym o nazwie ,, Ciasto ptasie mleczko”. Dzisiaj proponuję ten przepis nieco zmodyfikowany dla zapracowanych, którzy nie mają czasu piec a chcieliby mieć coś do kawy na podwieczorek. Zostały mi 2 wafle andrutowe, które mi posłużyły za wierzch i spód do tego galaretkowego ptasiego mleczka. Wyszło tez pysznie. Polecam!

  • Składniki:
  • 3 różnokolorowe galaretki
  • 2 wafle andruty
  • 2,5 łyżki żelatyny do deserów
  • 1/2 szkl. cukru pudru ( można mniej)
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 l śmietany 18% lub 30%

Wykonanie:
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia tak by wystawał również po bokach. Na dno wyłożyć 1 wafel andrut. W razie potrzeby go przyciąć na odpowiedni wymiar blaszki. Galaretki -każdą osobno rozpuścić w niepełnej szkl. wrzątku i w osobnych pojemnikach doprowadzić do zastygnięcia a potem pokroić na dowolnej wielkości kwadraty.
Mleko zagotować w rondelku  z wymieszanym cukrem pudrem i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku, dobrze rozmieszać i dodać do letniego mleka z cukrem. Wszystko wymieszać i wstawić rondelek do zimnej kąpieli wodnej. Do wystudzonej masy dodać ubitą śmietanę. Wszystko wymieszać i na końcu delikatnie  wmieszać w masę  kolorowe kostki galaretek. Masę wylać na spód andrutowego wafla. Wyrównać i przykryć drugim waflem. Przełożyć do całkowitego zżelowania do lodówki. Kroić na dowolne porcje.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx