Zupa rybna

Zapraszam do zrobienia kolorowej i pożywnej zupy rybnej. Z pewnością każdy ją polubi, nawet ten kto za rybami nie przepada.

  • Składniki:
  • 70 dag filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 marchew
  • 1/4 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1 kieliszek białego wina lub syropu z bzu białego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl. mleka
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • sól
  • 2-3 l wody

Wykonanie:

Filety rybne układamy na dnie płaskiego garnka i obkładamy je pokrojonymi jarzynami i czosnkiem. Zalewamy gorącą osoloną wodą i gotujemy do wrzenia a potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 min.Wyjmujemy miękkie filety a wywar jeszcze dogotowujemy ok. 20 min. Przecedzamy przez sito, dodajemy do wywaru przecier pomidorowy, wino oraz mąkę rozmieszaną z mlekiem. Znów zagotowujemy , aby zupa lekko zgęstniała. Do zupy dodajemy filety, znowu podgotowujemy a na końcu dodajemy skórkę cytrynową i natkę pietruszki. zupę serwujemy np. z podsmażonymi ziemniakami. Dobra jest też bez nich. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx