Rolada szpinakowa z łososiem

Propozycja na danie wigilijne lub sylwestrowe. Prezentuje się na półmisku, pieczywie czy kanapce oszałamiająco. Roladkę oplata zielony szpinak a w środku mamy warstwę twarożku almette o wybranym przez nas smaku i plasterki łososia wędzonego. Poezja smaku, koloru i zapachu. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • szczyptę gałki muszkatołowej,soli. pieprzu świeżo mielonego
  • 2 serki almette o wybranym smaku ( ja miałam śmietankowy)
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach

Wykonanie:
Na oliwie usmażyć szpinak, dodać do niego masło i mieszając smażyć jeszcze ok 10 min.Wystudzić, dodać 2 żółtka, sól, pierz, gałkę muszkatołową do smaku.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli . Delikatnie wymieszać ze szpinakiem i rozsmarować wszystko na natłuszczonym papierze do pieczenia tak by powstał prostokąt o jednakowej grubości na całej powierzchni. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 20 min. Wyjąć z piekarnika, nakryć nowym papierem do pieczenia, wystudzić a następnie przekręcić tak by natłuszczony papier był na wierzchu. Papier ten delikatnie ściągamy. Smarujemy powierzchnię ciasta szpinakowego serkami almette i na to nakładamy plastry łososia wędzonego. Za pomocą papieru spodniego zwijamy wszystko w ciasną roladę, przekładamy do lodówki i po 2 godz możemy ją kroić dowolnej wielkości plastry. Smacznego!

rolada szpinakowa z łososiem
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx