Jabłecznik bez pieczenia

Nie chce Ci się piec, a masz w lodówce puszkę kajmaku, 2 kartoniki śmietanki 30% i znajdziesz galaretkę o dowolnym smaku w proszku a w piwnicy stoi słoik prażonych jabłek, które zrobiłaś latem, to masz już prawie wszystkie składniki do przygotowania tego smacznego jabłecznika. Pozostaje jeszcze dokupić 2 duże paczki podłużnych biszkoptów i do dzieła. Powodzenia!

  • Składniki:
  • 2 duże paczki podłużnych biszkoptów
  • 1 l słój jabłek prażonych
  • 1 galaretka ( ja miałam wiśniową)
  • 2 kartoniki ( po  330 ml) śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru ( jeżeli chcesz mniej lub więcej to daj wg gustu)
  • 1 puszka kajmaku

Wykonanie:

W 1 szklance wrzącej wody dokładnie rozpuszczam galaretkę i odkładam do lekkiego stężenia w chłodne miejsce.

Na wyłożonej prostokątnej blasze papierem do pieczenia, ułożyć 1 warstwę biszkoptów. Na nią nałożyć lekko podgrzany kajmak z puszki( żeby lepiej się rozsmarował podgrzewam otwartą puszkę w kąpieli wodnej). Na masę kajmakową nakładam jabłka prażone równą warstwą na całej powierzchni. Przykrywam 2 warstwą biszkoptów.  Osobno ubijam zimne śmietany na sztywno dodając stopniowo cukier a na końcu na mniejszych obrotach dolewam lekko tężącą galaretkę. Warstwę śmietanowo-galaretkową wylewam na wierzch naszego jabłecznika i wstawiam na kilka godzin do lodówki. Zapewniam , że ciasto małym nakładem pracy wyjdzie baaardzo smaczne!

Polecam i smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx