Proste danie Jadzi Kwiek. Inne, oryginalniejsze dzięki sosowi, który w swym składzie ma niespodziankę. Zrobiłam, już zjedzone , polecam na niedzielny obiadek!
- Składniki:
- ok. 80 dag fileta z indyka w całości
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- Sos:
- 1 cebula
- 16 oliwek zielonych bez pestek ( ja miałam mniej)
- 1 szkl. bulionu drobiowego
- 1,5 – 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki tymianku świeżego ( ja nie miałam to dałam szczyptę suszonego)
- Dodatkowo:
- sól i pieprz
- oliwa
- do dekoracji mogą być np. pomidorki, natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso opłucz,dokładnie osusz, oprósz obficie solą i pieprzem. Wymieszaj: miód, 2 łyżki oliwy i sos sojowy i tym natrzyj mięso. Odstaw je na 2 godz. Po tym czasie przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach C ok. 60 minut. Uwaga! W połowie czasu pieczenia odwróć mięso na drugą stronę.
Sos: oliwki odsącz, przekrój w poprzek na pół. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zarumień na oliwie.Wrzuć oliwki i podgrzewaj 2 min. Zalej bulionem i gotuj 10 minut. Przestudź sos i zmiksuj.Ponownie postaw na ogniu ,dodaj musztardę i tymianek.Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze musztarda. Upieczony filet pokrój w plastry i polej częścią sosu, udekoruj pomidorami rozmarynem i natką pietruszki. Resztę sosu podaj w sosjerce. Smacznego!
dla mnie niespodzianką były oliwki jako składnik sosu!