Placek bez mąki jabłkowo – makowy
- Składniki:
- 30 dag maku suchego
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 8 jaj
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 szklanka mielonych orzechów (najlepsze są włoskie, ale mogą być też inne)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag rodzynek
- 6 kwaskowych jabłek
Do dekoracji - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
- posypka cukrowa dowolna (miałam wielokolorową)
Wykonanie:
Pracę zaczynamy od przygotowania jabłek: obieramy je, ścieramy na tarce o grubych oczkach i pozostawiamy na sicie do obcieknięcia soku.
Tymczasem przygotowujemy mak. Należy go dwukrotnie płuczemy. Ja wsypuję do miski z wodą i przelewam na sicie wyścielanym gazą. Czynność powtarzamy. Następnie tak odcedzony i przemyty mak wsypujemy do garnka i zalewamy go 1 szklanką mleka. Gotujemy na małym ogniu (uważać żeby nie przypalić) ok. pół godziny. Znowu przekładamy go na sito z gazą i taki mak przemielimy 2 razy przez maszynkę do mielenia.
Następnie w misce ucieramy tłuszcz z cukrami dodajemy stopniowo po 1 żółtku, a potem do białej masy dodajemy zmielony maki, tarte odsączone jabłka, orzechy mielone, kaszę manną i wypłukane rodzynki. Całość mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę z papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. godzinę. Po upieczeniu możemy je posmarować polewą.
Na patelni rozpuszczamy gorzką czekoladę, dodajemy do niej masło. Płynną polewę rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu posypujemy gotową różnokolorową posypką.
Ciasto jest smaczne, zdrowe i długo pozostaje nasączone. Polecane dla bezglutenowców i nie tylko.
Smacznego 🙂