W lodówce miałam krem karpatkowy w proszku, z krzaczka urwałam świeże borówki, na półce zalegały mi podłużne biszkopty,a galaretkę mam i z tych składników zrobiłam oto takie letnie ciasto bez pieczenia. Oczywiście możecie do niego dobierać owoce jakie macie pod ręką a biszkopty zastąpić herbatnikami. Polecam zrobić remanent lodówce.
- Składniki:
- 2 paczki biszkoptów ( ilość zależy od wielkości blachy)
- 2 galaretki owocowe
- borówki ( ja miałam ok 1 szkl.)
- krem w proszku Karpatka
- 1/2 l mleka
- 1 kostka masła ( 200g)
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wody i czekać do ich lekkiego ścięcia.Tymczasem na blachę nałożyć papier do pieczenia. Na jego powierzchni ułożyć jedno przy drugim biszkopty. Zrobić krem karpatkowy wg opisu na paczce z mleka. Wystudzić i wkładać łyżkami do ukręconego masła. Krem nałożyć na biszkopty. Zalać tężącą galaretką i na całej powierzchni ciasta rozsypać umyte i odcedzone na sitku borówki. Wstawić do stężenia do lodówki. Smacznego!