Stefanka

No i doszło do tego, że Steni ( czyli mi), moja  córka upiekła Stefankę. Pyszne ciasto, które nie omieszam Wam na moim blogu zaprezentować. Polecam!

  • Składniki na ciasto miodowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 kostka masła lub margaryny ( 200 g)
  • 150 g cukru może być mniej)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Składniki na masę grysikową:
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszki manny
  • 150 g cukru
  • 1 kostka masła ( 200g)
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g margaryny
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • Dodatkowo:
  • 450 g powideł śliwkowych

Wykonanie:
Mąkę przesiać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem a potem dodać jaja z cukrem. W garnuszku rozpuścić miód z mlekiem i wystudzić. Potem dodać to do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do tortownicy 35x24cm papier do pieczenia i wykleić na nim 1 część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 15 min 180 stopni C. Wystudzić i tak po kolei jeszcze osobno upiec pozostałe 2 części ciasta. Wszystkie wyłożyć na kratkę i wystudzić. Tymczasem zabrać się za zrobienie masy grysikowej:
mleko wlać do garnka i dodać do niego kaszkę manną. Gotować ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła i nie było grudek do uzyskania odpowiedniej gęstości budyniu. wyłączyć i wystudzić. masa musi być gęsta. Następnie miękkie masło ucieramy z cukrem na biały puch i ciągle miksując dodajemy do tego stopniowo po łyżce zimnego grysiku.
Składanie ciasta:
Na dno formy przekładamy 1 placek i na nim rozsmarowujemy połowę powideł śliwkowych. Na nich kładziemy połowę masy grysikowej. Przykrywamy 2 plackiem.  Ponownie smarujemy resztą powideł i druga połową masy grysikowej. na to kładziemy 3 placek.
Polewa:
Roztapiamy margarynę i do tego dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Mieszamy i gotowa polewą dekorujemy wierzch Stefanki. ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu aż placki zmiękną i przejdą smakami. Najlepsze jest na drugi dzień. Polecam nawet na różne uroczystości i święta. Pycha ! Smacznego!

stefanka
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx