Pleśniak ze śliwkami

Przepis jednej z grup kulinarnych. Pleśniaka zazwyczaj robimy z agrestem, ja zrobiłam ze śliwkami węgierkami i też był pyszny. Polecam!

  • Składniki:
  • 3 szkl. mąki tortowej pszennej
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 3 łyżki cukru pudru+ cukier puder do posypania upieczonego placka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. cukru drobnego do białek
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • śliwki węgierki ok. 10 szt
  • szczypta soli

Wykonanie:
Żółtka jaj oddzielić od białek. Mąkę tortową przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło , pokroić nożem na drobno.Wsypać cukier puder i cukier waniliowy, zrobić dołek w który wlać żółtka.Wszystko dokładnie zagnieść i podzielić na 2 części.Włożyć w worki foliowe i przełożyć do lodówki.Tymczasem na sztywno ubić białka z cukrem i przy zwolnionych obrotach miksera stopniowo do niego wsypywać ciągle ubijając mąkę ziemniaczaną. Z lodówki wyciągamy 1 część schłodzonego ciasta i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można rozwałkować lub kłaść ręką zapełniając powierzchnię blachy równomierną jego warstwą .Nakłuć widelcem , powierzchnię posypać kaszą manną i na to położyć połówki wypestkowanych śliwek ( skórką do spodu).Na śliwki i wolne miejsca nakładamy sztywną pianę a na całość ścieramy na tarce 2 część schłodzonego ciasta.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 1 godzinę. Potem wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i 20 min dosuszamy naszego pleśniaka. Po wyjęciu studzimy na kratce i oprószamy całe ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

śliwkowy pleśniak
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx