Znajoma poczęstowała mnie przepyszną sałatką. Dostałam przepis ,którym chcę się z Wami podzielić. Gorąco polecam!
- Składniki:
- 1,5 kg różnokolorowej papryki
- 1,5 kg pieczarek
- 10 dag cebuli
- Zalewa:
- 1/2 szkl. octu 10% ( ja dałam ocet własnego wyrobu – jabłkowy)
- 1/2 szkl. wody
- 20 dag cukru
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki ostrej mielonej
- 2 łyżki soli niejodowanej
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na plastry. Paprykę umyć, wyciąć z niej gniazda nasienne i pokroić na paski. Cebulę obrać i pokroić na półkrążki. Składniki zalewy wlewamy i wsypujemy do dużego garnka, zagotowujemy i do gorącej zalewy wsypujemy pokrojone warzywa i grzyby. Na małym ogniu wszystko gotujemy ok. 15 min, od czasu do czsu mieszając. zawartość wkładamy do czystych słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy i od zagotowania wody pasteryzujemy 20 min. Sałatka jest tak pyszna, że można ją jeść prosto ze słoika lub stosować jako dodatek na kanapki np. z żółtym serem, czy jako dodatek do obiadu. Smacznego!