Przepis żywcem ściągnięty z jednej z grup kulinarnych. Pod tą nazwą kryją się paski z cukinii zrolowane wokół czerwonej papryki. Trochę zabawy w ten koronawirusowy czas. Jeszcze nie wiem jak smakują, ale wyglądają fajnie. Mam zamiar je otworzyć na sylwestrowy wieczór.Ładnie będą się prezentować na półmisku z dodatkiem plastrów wędlinki. Polecam!
- Składniki:
- 2 cukinie ( jak masz to 1 zielona,2 żółta)
- kilka czerwonych papryk
- 1 duża marchew
- do każdego słoja:
- po 2 ząbki czosnku
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- po 2 ziarna ziela angielskiego
- gałązka kopru
- zalewa:
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 25 ml octu spirytusowego lub 50 ml octu jabłkowego do każdego słoika
Wykonanie: Cukinię jeżeli jest starsza to obrać ze skóry, pociąć wzdłuż obieraczką do warzyw na długie wstęgi, gniazda nasienne wyrzucić. Czosnek obrać, koper umyć. Marchew obrać ze skórki i podobnie obrać ją w długie wstęgi .Paprykę wydrążyć z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w długie słupki. Do każdego słoja na dno wkładamy wstęgi marchwi, na to po gałązce kopru i po 2 ząbki czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu. Wstęgi cukinii ściśle zawijamy wokół słupka papryki. Wkładamy do słoja na 3/4 jego wysokości. Wodę z solą i cukrem zagotowujemy i wlewamy do słoi. Na końcu do każdego słoja wlewamy ocet i szczelnie zakręcamy słoje.
Pasteryzujemy 5 minut, studzimy i przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!