Dzisiaj postanowiłam zrobić roladki z fileta z indyka ( może być z kurczaka) z serowym farszem. Wyszły bardzo dobre. Polecam do obiadu lub ciepłej kolacji. Smacznego!
- Składniki:
- filet z piersi indyka
- 200g twarogu chudego białego
- żółty ser w plasterkach ( tyle plasterków ile mamy szt roladek)
- 1/2 pęczka koperku zielonego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 50 g roztopionego masła
- bułka tarta do obtoczenia
- wykałaczki drewniane
Wykonanie:
Filet umyć ,osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 1 cm gr kotlety. Rozbić je delikatnie przez folię, każdy posolić, na każdego powierzchnię nakładamy plaster żółtego sera i łyżeczkę rozdrobnionego farszu twarogowego.
Farsz twarogowy: twaróg rozdrabniamy widelcem ,dodajemy do niego mleko, kurkumę, koperek ,szczypiorek -drobno pokrojone, pieprz i sól. Całość dobrze należy wymieszać.
Zwijamy w rulon kotlet najpierw lekko zawijając boki a potem rolując wzdłuż kotleta. Tak przygotowane ruloniki spinamy wykałaczkami. Moczymy w roztopionym maśle lub nakładamy pędzelkiem masło na mięso i obtaczamy w bułce tartej . Przekładamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Resztą roztopionego masła smarujemy miejsca pod rulonikami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. na 35 minut. Wyciągamy wykałaczki i podajemy na półmisku roladki w towarzystwie surówki lub sałatki. Smacznego!
Mi wyszło 9 szt roladek z 800g fileta z piersi indyka.