Łopatka duszona w sosie własnym

Mięso duszone na wolnym ogniu do miękkości i uprzednio na noc zamarynowane jest miękkie, soczyste i pyszne.

  • Składniki:
  • 1 kg łopatki bez kości
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • garść majeranku
  • oliwa z oliwek do skropienia mięsa i podsmażenia cebuli
  • czosnek granulowany lub w proszku
  • lubczyk suszony
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 mały kubeczek śmietanki 30%

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na większe kawałki i oprószyć majerankiem ,lubczykiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać kilkoma kroplami octu balsamicznego i skropić oliwą z oliwek. Wszystko ze sobą wymieszać i odłożyć do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień mięso przesmażyć na rumiano i dodać do niego zeszkloną cebulę. Zalać wodą i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Osobno w kubku rozmieszać śmietankę z mąką i wywarem z mięsa. Wlać do całości i mieszając zagotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Można jeszcze dosmaczyć

duszona łopatka w sosie własnym

i pieprzem wg uznania. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx