Zimowa rozgrzewająca zupa zielona

Za oknem  w górach mróz i śnieg , w niektórych  rejonach chlapa  śniegu z deszczem ,więc dla rozgrzewki zaproponowałam rodzinie taką zupę dla poprawienia humoru i poczucia wiosny na talerzu. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 por
  • 1 seler naciowy
  • 1 torebka zamrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • dla kochających mięso ( 1 kawałek dowolnego mięsa)
  • pół paczki makaronu ( u mnie kluski lane)
  • 1/2 śmietany 30%
  • kawałki sera pleśniowego lub topionego ( 1/2 op.)
  • sól, pieprz i ostra papryka i imbir do smaku
  • olej do smażenia warzyw

Wykonanie:

Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy na mniejsze kawałki. Przesmażamy na oleju najpierw czosnek z cebulą a potem dorzucamy por i seler naciowy. Dla tych, którzy nie mogą obyć się bez mięsa proponuję je ugotować do miękkości w osolonej wodzie, potem po pół godz. gotowania dodać mrożony szpinak, przesmażone warzywa z patelni i jeszcze gotować całość do miękkości mięsa. Mięso wyjąć na bok, zupę zblendować, wrzucić makaron, chwilę pogotować , dorzucić pokrojony ser pleśniowy lub topiony, wlać śmietankę, przyprawić ostrą papryką, imbirem, pieprzem, solą  do smaku. Wymieszać, wyłączyć i gotowe. +Na talerze wkładamy po porcji mięsa i wlewamy zupę z makaronem.

Dla tych , którzy chcą bez mięsa zupę ugotują szybciej, albowiem d gotującej  posolonej wody  wrzucają zamrożony szpinak, przesmażone pory z selerem naciowym i dalej postępują tak jak wyżej jest napisane. Smacznego!

zielona zupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx