Zupa rzodkiewkowa

Dzisiaj proponuję Wam zupę rzodkiewkową, która zachwyci Was kolorami na talerzu. Przepis podyktowany w programie kulinarnym przez słuchaczkę RM. Pyszna, smaczna i pożywna. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kawałek mięsa lub części rosołowej z kurczaka
  • 1 p. rzodkiewek
  • 2-4 ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka masła
  • 200g śmietany 18%
  • 1 p. koperku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, posolić i włożyć wymytą porcję mięsa lub rosołową. Gotować. Tymczasem obrać warzywa i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i marchew wrzucić do gotującego się wywaru mięsnego. Natomiast na maśle osobno zeszklić cebulę, dodać rzodkiewkę, paprykę i całość chwilę przesmażyć. Potem wrzucić do gotującej zupy. Chwilę gotować do miękkości warzyw i mięsa. Pomidor zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Dorzucamy go do zupy, a następnie wlewamy  zahartowaną łyżką zupy śmietaną, mieszamy, podgotowujemy a na końcu drobno siekamy umyty koperek zielony i wrzucamy go do zupy. Zupę wyłączyć, posmakować i ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem. Gotową zupę nalewać do talerzy. Smacznego!

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx