Dzisiaj proponuję Wam zupę rzodkiewkową, która zachwyci Was kolorami na talerzu. Przepis podyktowany w programie kulinarnym przez słuchaczkę RM. Pyszna, smaczna i pożywna. Polecam!
- Składniki:
- 1 kawałek mięsa lub części rosołowej z kurczaka
- 1 p. rzodkiewek
- 2-4 ziemniaki
- 2 marchwie
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor
- 1 łyżka masła
- 200g śmietany 18%
- 1 p. koperku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, posolić i włożyć wymytą porcję mięsa lub rosołową. Gotować. Tymczasem obrać warzywa i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i marchew wrzucić do gotującego się wywaru mięsnego. Natomiast na maśle osobno zeszklić cebulę, dodać rzodkiewkę, paprykę i całość chwilę przesmażyć. Potem wrzucić do gotującej zupy. Chwilę gotować do miękkości warzyw i mięsa. Pomidor zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki. Dorzucamy go do zupy, a następnie wlewamy zahartowaną łyżką zupy śmietaną, mieszamy, podgotowujemy a na końcu drobno siekamy umyty koperek zielony i wrzucamy go do zupy. Zupę wyłączyć, posmakować i ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem. Gotową zupę nalewać do talerzy. Smacznego!