Prosty obiad do zrobienia w pół godziny. Gulasz można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą czy też z ugotowanym makaronem. Polecam!
- Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml przecieru pomidorowego
- dowolne przyprawy do smaku
- sól i pieprz
- olej
Wykonanie:
Pierś z kurczaka obrać z błon, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubszą kostkę, oprószyć przyprawą, solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na bok. Tymczasem obrać czosnek, cebulę i pokroić na drobno. Zeszklić na oleju. Dodać zamarynowane kawałki kurczaka. Chwilę smażyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do smażonego kurczaka. Zalać przecierem pomidorowym i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Jeżeli za szybko sos odparuje to dolać trochę wody. Posmakować i ewentualnie je4szcze dodać pieprzu i soli. Smacznego!