Teraz pomarańcze są tańsze od jabłek więc jeżeli dysponujesz czasem i chcesz mieć coś dobrego na kanapki, ciasta, czy do deserów, lodów to zrób taką konfiturę. Może być też rozgrzewającym dodatkiem do herbat z cynamonem i goździkami. Polecam przepis siostry Anieli !
- Składniki:
- 7 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
Wykonanie:
Pomarańcze dobrze wyszorować i najładniejszą odłożyć, osuszyć i skórkę jej zetrzeć na tarce. Z pomarańczy obrać skórkę, usunąć z nich pestki i biały nabłonek. Obrane pomarańcze zalać wodą z cukrem i gotować je na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając do zgęstnienia masy. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, znowu chwilę pogotować i przełożyć do małych słoików gorące, dobrze zakręcić i postawić do góry nogami. Gotowe, przechowujemy w lodówce lub piwnicy. Ja dodaję jako aromat do ciast, rolad biszkoptowych czy ciast kruchych. I tak jak na początku napisałam do herbat, lodów ,kremów. Z podanej ilości składników wyszły 4 małe słoiki pokazane na zdjęciach. Polecam coś własnego i zdrowego!