Dwukolorowy biszkopt s. Anieli

W piwnicy jeszcze mam w słoikach prażone jabłka i postanowiłam je zastosować w dwukolorowym biszkopcie wg. przepisu siostry anieli. Dałam polewę kakaową wg mojego przepisu i zrobiłam poncz kawowy taki sam, który robi się przy cieście słonecznikowcu. Polecam pyszne ciasto, które długo pozostaje nam w pamięci i które chciałoby się mieć częściej na naszym stole.

  • Składniki na biszkopt jasny:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na biszkopt ciemny:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę jabłkową:
  • 1 litrowy słoik jabłek prażonych
  • 1 galaretka owocowa (agrestowa lub cytrynowa)
  • Składniki na masę kokosową:
  • 25 dag masła miękkiego
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 3 białka
  • cukier puder do smaku( ja dałam 3 łyżki)
  • Składniki na poncz:
  • 1/2 wrzącej wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • Składniki na polewę:
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Wykonanie biszkoptu jasnego:

Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku i cukier. Delikatnie w to wkręcić łyżką drewnianą  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C na 30-40 min. Wystudzić na kratce.

Wykonanie biszkoptu ciemnego:

Tak samo j/w tylko jeszcze na końcu wmieszać kakao. Pieczemy  i studzimy j/w.

Wykonanie masy jabłecznej:

Do rondelka przekładamy jabłka prażone ze słoika i podgrzewając na małym ogniu dodajemy galaretkę suchą. Mieszamy , jeszcze chwilę podgrzewamy i studzimy.

Wykonanie masy kokosowej:

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy wiórki kokosowe . Osobno ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą kokosową.

Wykonanie ponczu: Do kawy rozpuszczalnej wlewamy pół szkl. gorącej wody i słodzimy ją cukrem. Studzimy.

Wykonanie polewy:

W rondelku rozpuszczamy masłoz cukrem ,ciągle mieszając dodajemy kakao i mleko. Jeżeli polewa za gęsta to dodać jeszcze troszeczkę mleka.

Składanie ciasta:
Na spód blaszki kładziemy biszkopt jasny. Delikatnie go ponczujemy połową ponczu kawowego. Na to nakładamy masę jabłkową i przykrywamy biszkoptem ciemnym. Ponczujemy go resztą ponczu kawowego. Na to nakładamy masę kokosową. Na wierzchu ciasto polewamy polewą kakaową ( najlepiej letnią i płynną). Smacznego!

jabłecznik z ciemnym i jasnym biszkoptem s. Anieli i kakaową polewą

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx