W piwnicy jeszcze mam w słoikach prażone jabłka i postanowiłam je zastosować w dwukolorowym biszkopcie wg. przepisu siostry anieli. Dałam polewę kakaową wg mojego przepisu i zrobiłam poncz kawowy taki sam, który robi się przy cieście słonecznikowcu. Polecam pyszne ciasto, które długo pozostaje nam w pamięci i które chciałoby się mieć częściej na naszym stole.
- Składniki na biszkopt jasny:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki na biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki na masę jabłkową:
- 1 litrowy słoik jabłek prażonych
- 1 galaretka owocowa (agrestowa lub cytrynowa)
- Składniki na masę kokosową:
- 25 dag masła miękkiego
- 5 dag wiórek kokosowych
- 3 białka
- cukier puder do smaku( ja dałam 3 łyżki)
- Składniki na poncz:
- 1/2 wrzącej wody
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- Składniki na polewę:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Wykonanie biszkoptu jasnego:
Białka ubić na sztywno i ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku i cukier. Delikatnie w to wkręcić łyżką drewnianą przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C na 30-40 min. Wystudzić na kratce.
Wykonanie biszkoptu ciemnego:
Tak samo j/w tylko jeszcze na końcu wmieszać kakao. Pieczemy i studzimy j/w.
Wykonanie masy jabłecznej:
Do rondelka przekładamy jabłka prażone ze słoika i podgrzewając na małym ogniu dodajemy galaretkę suchą. Mieszamy , jeszcze chwilę podgrzewamy i studzimy.
Wykonanie masy kokosowej:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy wiórki kokosowe . Osobno ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą kokosową.
Wykonanie ponczu: Do kawy rozpuszczalnej wlewamy pół szkl. gorącej wody i słodzimy ją cukrem. Studzimy.
Wykonanie polewy:
W rondelku rozpuszczamy masłoz cukrem ,ciągle mieszając dodajemy kakao i mleko. Jeżeli polewa za gęsta to dodać jeszcze troszeczkę mleka.
Składanie ciasta:
Na spód blaszki kładziemy biszkopt jasny. Delikatnie go ponczujemy połową ponczu kawowego. Na to nakładamy masę jabłkową i przykrywamy biszkoptem ciemnym. Ponczujemy go resztą ponczu kawowego. Na to nakładamy masę kokosową. Na wierzchu ciasto polewamy polewą kakaową ( najlepiej letnią i płynną). Smacznego!