Propozycja na obiad bezmięsny i smaczny. Polecam!
- Składniki:
- 1 mały ugotowany kalafior lub pół dużego
- 6 jaj na twardo
- 2 jaja surowe
- 1 cebula
- olej
- bułka tarta ok.2-4 łyżek w zależności od konsystencji masy
- sól i pieprz
- pęczek zielonego koperku
Wykonanie:
Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek i przetrzeć przez tarkę o małych oczkach. Kalafior umyty i oczyszczony ugotować w osolonej wodzie. Potem go rozgnieść widelcem. Dodać do tartych jajek. Połączyć masę jeszcze z jajkami surowymi, bułką tartą i zielonym koperkiem drobno pokrojonym .Cebulę obrać, pokroić na drobno i przesmażyć na oleju. Połączyć z całością. Dobrze wymieszać, dodać do smaku sól i pieprz. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy dwustronnie do uzyskania złotego koloru. Kotlety smakują z dowolną surówką. Smacznego!