Nalewka truskawkowa

Przepis z grupy kulinarnej.  Rada przed wykonaniem tej nalewki jest taka, że nie  należy ją zbyt długo trzymać w alkoholu, bowiem będzie za gęsta i nie da się jej przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, a chodzi nam o to by nalewka była klarowna z pięknym czerwonym kolorem.

  • Składniki:
  • 1,5 kg słodkich dojrzałych, dorodnych truskawek
  • 500 ml czystej wódki 40%
  • 300 ml spirytusu 95%
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny
  • 500 g cukru
  • 150 ml wody

Wykonanie:
Truskawki pokroić na połówki. Partiami wkładać do dużego słoja przesypując 200 g cukru ( resztę cukru zostawić do syropu). Słoik  zakręcić i zostawić na 24 godz. w ciepłym, słonecznym miejscu. Potrząsać słojem kilka razy aż cukier się rozpuści a truskawki puszczą sok. Po dobie wlać do słoja wódkę i spirytus. Po 7 dniach zlać nalewkę . W innym garnku zagotować 150 ml wody z pozostałym cukrem ( 300 g). Gotować do momentu rozpuszczenia cukru i lekkiego zgęstnienia syropu. Wyłączyć, ostudzić, wlać sok z cytryny i powoli wlać zlaną nalewkę cały czas mieszając. Pamiętaj! NALEWKA DO SYROPU! Mieszać, przefiltrować przez gęsto złożoną gazą lub filtr do kawy. Przelać do butelek, zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu by nalewka dojrzała. Wyjdzie ok.1,7 litra naleweczki. Na zdrowie, smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx