Przepis z grupy kulinarnej. Rada przed wykonaniem tej nalewki jest taka, że nie należy ją zbyt długo trzymać w alkoholu, bowiem będzie za gęsta i nie da się jej przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, a chodzi nam o to by nalewka była klarowna z pięknym czerwonym kolorem.
- Składniki:
- 1,5 kg słodkich dojrzałych, dorodnych truskawek
- 500 ml czystej wódki 40%
- 300 ml spirytusu 95%
- sok wyciśnięty z dużej cytryny
- 500 g cukru
- 150 ml wody
Wykonanie:
Truskawki pokroić na połówki. Partiami wkładać do dużego słoja przesypując 200 g cukru ( resztę cukru zostawić do syropu). Słoik zakręcić i zostawić na 24 godz. w ciepłym, słonecznym miejscu. Potrząsać słojem kilka razy aż cukier się rozpuści a truskawki puszczą sok. Po dobie wlać do słoja wódkę i spirytus. Po 7 dniach zlać nalewkę . W innym garnku zagotować 150 ml wody z pozostałym cukrem ( 300 g). Gotować do momentu rozpuszczenia cukru i lekkiego zgęstnienia syropu. Wyłączyć, ostudzić, wlać sok z cytryny i powoli wlać zlaną nalewkę cały czas mieszając. Pamiętaj! NALEWKA DO SYROPU! Mieszać, przefiltrować przez gęsto złożoną gazą lub filtr do kawy. Przelać do butelek, zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu by nalewka dojrzała. Wyjdzie ok.1,7 litra naleweczki. Na zdrowie, smacznego!