Budyniowiec bakaliowy
- Składniki na ciasto:
- 400 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 żółtek
- kostka margaryny
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na stolnicy wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Upiec je osobno na blachach wyłożonych natłuszczonym pergaminem. Otrzymamy dwa blaty plackowe.
- Składniki na krem:
- 0,5 kg masła
- 2 budynie cytrynowe
- aromat rumowy lub cytrynowy
- 1 l mleka
Wykonanie kremu:
Ugotować budynie wg przepisu i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę i stale mieszając stopniowo dodawać wystudzony budyń i aromat.
Upieczony jeden blat ciasta kładziemy na blachę, na to krem budyniowy. Nakładamy na to drugi upieczony blat ciasta. Całość dekorujemy lukrem i ozdabiamy dowolnymi bakaliami.
Smacznego 🙂