Ciasto wg przepisu z książki | Czas na Grecję|. Czas przygotowania ok. 75 min. Ciasto smaczne, średnio trudne. Polecam!
- Składniki na ciasto
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1\2 kg mąki pszennej
- masło do posmarowania blachy
- Składniki na nadzienie
- 5 dużych jabłek
- 50 g masła
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1\2 cytryny
- 1 białko jajka do posmarowania ciasta
Wykonanie
W misce robota utrzeć masło z cukrami, dodać jajka i żółtko. Cały czas mieszając dodać stopniowo mąkę |ciasto powinno być dość zwarte|.
Na posmarowaną masłem blachę wyłożyć 3/4 ciasta, równomiernie wyklejając nim formę. Włożyć do lodówki razem z drugą częścią ciasta na czas przygotowania jabłek.
Obrać jabłka ,pokroić je w dużą kostkę i smażyć na maśle ok. 5 minut. Dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i smażyć kolejne 5 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki i przełożyć na nie jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i szczelnie przykryć nią nadzienie. Górę nakłuć w kilku miejscach nożem. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w 175 stopniach około 45 minut do zarumienienia.