Placki wg przepisu Ewy Wachowicz. Są kruche i bardzo smaczne. Smakują zarówno polane śmietaną z cukrem jak i kleksem powideł śliwkowych. Polecam! Ciekawa jestem z czym wy jecie placki ziemniaczane?
- Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 szkl. tartego żółtego sera
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajko roztrzepać widelcem i wlać do masy ziemniaczanej. Dodać resztę składników, dobrze wymieszać tak by masa była gęsta. Smażyć obustronnie na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar oleju. Podawać wg gustu: same, z cukrem, ze śmietaną lub powidłami. Smacznego!