Dzisiaj proponuję proste, smaczne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z budyniem i chałwą. Polecam!
- Składniki:
- 800 ml mleka
- 3 budynie waniliowe
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g miękkiego masła
- 200 g chałwy waniliowej
- 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 6 op. po 320 g herbatników
- 1 czekolada biała
- 1 czekolada mleczna
- 8 łyżek śmietany 30%
Wykonanie:
W 1 szkl. mleka rozmieszać budynie. Resztę mleka zagotować i dodać rozmieszany proszek budyniowy z mlekiem. Mieszając na małym gazie doprowadzić do zgęstnienia budyniu. Wyłączyć i przykryć folią. Pozostawić do całkowitego wystudzenia budyniu. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch., dodając po łyżeczce wystudzonego budyniu ciągle mieszamy aż uzyskamy gładki krem. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę waniliową.
Na dno blachy układamy herbatniki, które smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na nie układamy następną warstwę herbatników, którą zapełniamy połową kremu budyniowo chałowego. Na to układamy znowu herbatniki i pokrywamy je pozostałym kremem.
W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę z 4 łyżkami śmietany. Płynną polewą polewamy powierzchnię ciasta. To samo robimy z mleczną ciemną czekoladą. Polewamy uzyskaną polewę na białej powierzchni. Następnie za pomocą widelca robimy wzdłużne pasy. Można dowolne np. esy floresy. Całość przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu. Smaki się przegryzą i już można jeść ten smaczny chałwowy rarytas. Zachęcam i smacznego!