Łosoś po azjatycku

Łosoś po azjatycku

Łosoś po azjatycku

 

Łosoś po azjatycku jest potrawą dla wegetarian, dla smakoszy ryb i dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni ze smakami i zapachami. Dla tych, którzy nie lubią „nudy” w kuchni. Polecam dobry i sprawdzony przepis!

 

 

  • Składniki:
  • 50 dag fileta z łososia
  • 1 por
  • pół puszki ananasa w plastrach
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżkę sosu sojowego
  • chilli do smaku
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Wykonanie:

W rondelku zagotować wodę z solą. Por pokroić na krążki i zblendować ok. 1 min we wrzącej wodzie. Odcedzić na sicie. Ananas pokroić w kostkę. Pomidory odcedzić z zalewy, po czym rozgnieść je widelcem. Rybę umyć, wysuszyć na ręczniku papierowym i pokroić nożem na kostkę. Dodać do niej sól i pieprz wg uznania. Na patelni rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć na niej rybę. Dodać do niej ananas, sos sojowy, odcedzony por i pomidory. Wszystko dusić ok. 5 minut. Można dla smaku dodać zalewę z pomidorów i na końcu chilli. Wszystko zagotować. Tak przygotowanego łososia podajemy z ryżem lub ziemniakami na obiad lub z pieczywem jako danie kolacyjne.

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx