Jak już pisałam w poprzednim przepisie z gruszkami, żeby je mieć stale pod ręką tylko wtedy kiedy mam na nie ochotę, zamykam te smaczne owoce na zimę w słoje. Zrobiłam poprzednio rozgrzewające gruszki z imbirem, cytryną, miodem i malinami( patrz przepis) to teraz podobne ale w syropie cukrowym i z żurawiną, którą mam zamrożoną. Dałam ją nie tyle dla podkręcenia smaku gruszek ile dla koloru. Polecam!
- Składniki:
- gruszki
- cukier kryształ
- żurawina surowa mrożona
- imbir
- cytryna
* ilość składników zależy od ilości gruszekWykonanie:
Gruszki obrać ze skórki , wyciąć gniazda nasienne i w zależności od ich wielkości przekroić wzdłuż na 2 lub 4 części. Cytryny dobrze wyparzyć i umyć, pokroić w grubsze plastry. Imbir obrać za pomocą małej łyżeczki i pokroić w plastry. Cukier zagotować z wodą i wystudzić. Celowo nie podaję ilości, ponieważ gruszki same w sobie też są słodkie i w zależności od Państwa gustu proszę słodzić. Na dno wyprażonych i wysterylizowanych słoi kładziemy po 2 plasterki cytryny, po 2 plastry imbiru. Na to układamy pionowo, ściśle gruszki, wsypujemy kilka kulek żurawiny i na wierzch układamy znowu po 2 plastry na słój cytryny i imbiru. Zalewamy wodą z cukrem. Zakręcamy słoje i pasteryzujemy od wrzenia wody 20 min. Wyciągamy i układamy do góry nogami. Wystudzone i opisane słoje przechowujemy w chłodnym miejscu. Gruszki jemy wyłożone na spodku, a syrop wlewamy do świeżo zaparzonej herbaty. Na pewno nas odżywi i ociepli w zimowe chłodne dni, smacznego!