Schab z nakładką

Proponuję schab z nakładką składającą się z muśniętym lekko majonezem, przeszkloną cebulką i jabłkiem z przyprawami. Schab tradycyjnie usmażony z taką nakładką inaczej smakuje. Polecam przepis s. Faustyny.

  • Składniki:
  • plastry schabu środkowego
  • mąka pszenna
  • jajka
  •  bułka tarta
  • 1 jabłko 1 duża cebula lub 2 małe
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • majonez
  • olej lub smalec
  • 4 łyżki sera żółtego tartego

Wykonanie:

Plastry schabu umyć, wysuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć je solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem rozbitymi jajkami a na końcu w bułce tartej. Przesmażyć na gorącym oleju lub smalcu dwustronnie. Odłożyć na bok. Cebulę obrać i pokroić drobno. Zeszkli8ć na tej samej patelni  na której się smażyły kotlety. Jabłko obrać , zetrzeć na tarce i dodać do zeszklonej cebuli. Posypać solą, pieprzem i majerankiem. Kotlety usmażone ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować każdy cienko majonezem i nałożyć na to farsz z patelni, na to tarty ser żółty.  Zapiec w 180 stopniach C do roztopienia się sera. Smacznego!

schab z nakładką cebulowo-owocową
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx