Kotlety drobiowe w serowej panierce

Robi się je błyskawicznie i też błyskawicznie znikają z talerzy. Polecam!

  • Składniki:
  • filety drobiowe ( liczyć trzeba 1 pojedynczy na 1 osobę)
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • ser żółty tarty
  • sól i pieprz
  • maślanka lub kefir
  • może być przyprawa do kurczaka
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

filety z kurczaka oczyszczamy z błon i przekładamy do miski z maślanką albo kefirem. Tam leżą ok. 1 godz ( ja to robię na noc, a rano na sicie odsączam, kroję w zgrabne kotlety pomagając sobie tłuczkiem przez folię je lekko rozbijając. Potem rozbełtam jaja na talerzu, przygotowuję talerz z bułką tartą wymieszaną tartym żółtym serem. kotlety solę, dodaję pieprzu i przyprawy do kurczaka, maczam w jajach, potem obtaczam w panierce serowej z bułką tartą. Przekładam na rozgrzany tłuszcz i smażę dwustronnie na rumiano. Przekładam na talerz z ręcznikiem papierowym by obciekł nadmiar tłuszczu i gotowe. podaję z ziemniakami i surówką lub sałatą. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Przepysznie wyglądają te kotlety drobiowe 😋👌 Znakomity przepis, jak i sposób przyrządzenia kotletów. Pozdrawiam Cię cieplutko i z całego serducha, Patryk 🤗💝

2
0
Skomentuj przepisx