Ciasto, z przejrzałych bananów

U nas w rodzinie bardzo lubimy banany. Lecz niekiedy się zdarza, że za szybko dojrzeją i już nie ma chętnych na te rarytasy. Wówczas robię z nich ciasto w keksówce. Ążeby dodać im kwaskowego posmaku niekiedy dodaję do nich jabłka pokrojone w kostkę. A oto przepis:

  • Składniki:
  • 3 przejrzałe banany
  • 3 jabłka kwaśne
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. cukru
  • 75 g masła
  • szczypta soli
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Banany obrać, miąższ dodać do miski i rozgnieść widelcem. Dodać stopniowo cukier i ucierać. Potem dodać sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i wbić całe jajo. Ucierać, a w międzyczasie roztopić masło i wystudzić. Dodać je na końcu na przemian z przesianą mąką  i ucierać. Jabłka umyć, obrać ze skórki i gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i wrzucić do ciasta. Połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Keksówkę nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyściełać papierem do pieczenia . Wlać ciasto do formy i wstawić do ciepłego piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 55 min :góra-dół. Zostawić w piekarniku do całkowitego jego wystygnięcia, bowiem może się tak zdarzyć, że placek musi jeszcze w środku się wysuszyć. Po wyciągnięciu z foremki keksowej posypujemy cukrem pudrem. Jak znalazł do popołudniowej kawki. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx