Dużo o niej słyszałam, ale zrobiłam dopiero na Sylwestra. Powiem Wam , że konsystencją i kolorem przypomina rybę po grecku, ale jest szybciej do zrobienia z uwagi na to, że nie trzeba w niej gotować i kroić różnych warzyw. Tylko wyciągam ze swoich zapasów zimowych w słoikach ogórki korniszony i konserwową paprykę, kroję drobno i już mam. Polecam , wszystkim tak zrobiona rybka posmakowała i nie raz zagości na naszym stole.
- Składniki:
- 1/2 kg dowolnych filetów rybnych
- 3 ogórki korniszony
- kilka kawałków papryki konserwowej odsączonej z zalewy
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- panierka do ryby:
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mąki
- zalewa do warzyw:
- 1/2 szkl. ostrego ketchupu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. wody
- 2 łyżki oleju
- przyprawy:
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Wykonanie:
Filety rybne odmrozić ( zamrożone), umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na 5 cm kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Potem obtoczyć mąką, włożyć w roztrzepane jajko i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Odłożyć kawałki na ręcznik papierowy. Cebule pokroić w piórka, obsmażyć do zeszklenia na tym samym oleju na którym smażyliśmy rybę. Po chwili dodać do niej pokrojone w paseczki ogórki konserwowe i paprykę konserwową. Chwilę smażyć, dolać do tego 1 szkl. wody, ketchup, przecier pomidorowy i ewentualnie dolać jeszcze oleju. Dodać cukier, sól i paprykę w proszku zagotować,wymieszać, zdjąć z palnika i wystudzić. Do półmiska lub miski układamy warstwami: ryby, sos z patelni z warzywami, ryby, sos i na wierzchu ryby polane resztą sosu. Ryę po japońsku można jeść na zimno z pieczywem jak i też polać na ryż, makaron czy kaszę. Smacznego!