Dorsz z piekarnika z warzywami

Lubię dania z piekarnika. Nie trzeba nic smażyć, nie wymaga ich przygotowanie nadmiernego stania przy garach i za jednym zamachem mamy obiad czy kolację gotowe. Dodać do tego ryż lub makaron gotowany i cała rodzinka najedzona. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g fileta z dorsza ( może być inna ryba)
  • 1 cukinia
  •  1 papryka czerwona
  • 1 duża cytryna
  • 1/2 brokuła
  • sól i pieprz
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • olej

Wykonanie:
Ryba jeżeli jest mrożona to rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Filety podzielić na mniejsze części, posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Posypać ostrą i słodką suszoną papryką wg uznania. Odłożyć na bok. W tym czasie obrać warzywa i je pokroić. Cukinię na półplasterki, paprykę w kostkę, brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie położyć kawałki ryby z półplasterkami cytryny, na to i w przestrzenie między filetami rybnymi powpychać warzywa. Całość przyprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Można jeszcze skropić olejem. Włożyć do nagrzanego [piekarnika do 180 stopni C i piec ok. pół godziny. podawać z pieczywem, ryżem , ziemniakami, makaronem , kaszą. Można plać sosem czosnkowym. Ja podaję z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

dorsz z piekarnika z warzywami
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx