Przepis siostry Faustyny. Tortilla jest tak smaczna i łatwa w wykonaniu, że można nią jeść jako przekąskę, kolację lub obiad z dowolnymi dodatkami. Polecam!
- Składniki:
- 1 op. tortilli dowolnej( w środku jest 5 placków)
- 1 filet z kurczaka
- przyprawa gyros
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek świeży lub kilka konserwowych
- 1-2 serków almette ( ja miałam śmietankowy)
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- mix sałat lub 1 główka dowolnej sałaty albo masłowej albo lodowej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filet pozbawić błon, posypać przyprawą gyros i skropić olejem. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Tymczasem pozbyć się gniazd nasiennych w papryce, umyć ją i osuszyć. Pokroić w podłużne paseczki. Ogórek( ja miałam wężowy szklarniowy), obrać i też pokroić w słupki. Z kukurydzy odlać płyn i odcedzić połowę na sitku ( pozostałą kukurydzę wykorzystuję do zupy).Zamarynowane mięso kroję na podłużne paseczki i obsmażam z każdej strony na rozgrzanym oleju. Studzę na patelni. Sałatę dzielę na listki, myję i osuszam. Wykładam 1 placek tortilli i całą jego powierzchnię smaruję serem almette. Na połowie placka wykładam listki sałaty, na to daję paseczki ogórka, papryki, mięsa i posypuję kukurydzą. Placek zwijam w rulon, który owijam folią spożywczą ciasno lub folią aluminiową. Tak postępuję po kolei z pozostałymi plackami tortilli. Mam 5 rulonów, które na co najmniej godzinę odkładam do lodówki. Potem odwijam rulony i kroję je na 4 części Układam miejscem przekrojonym na wierzch i serwuję ( ja lubię z kleksem ketchupu). Smacznego!