Taką marchewkę jak pamiętam z dzieciństwa robiła moja mama. Wszyscy się nią zajadaliśmy. Była nie tylko dodatkiem do obiadu, ale również smakowala na chlebie z serem czy wędliną. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg marchwi
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szkl. mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć ją ok. 5 min na 2 łyżkach masła. Potem dodać podsmażoną drobno pokrojoną cebulkę na 1 łyżce masła. Zawartość włożyć do duszonej marchewki i mieszając dusić następne 5 minut. Wlać mleko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać miód, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Chwilę jeszcze dusić pod przykryciem i gotowe. Smacznego!
Uwaga!
Często mieszać marchewkę aby się nie przypaliła!