Marchewka duszona na słodko

Taką marchewkę jak pamiętam z dzieciństwa robiła moja mama. Wszyscy się nią zajadaliśmy. Była nie tylko dodatkiem do obiadu, ale również smakowala na chlebie z serem czy wędliną. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg marchwi
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szkl. mleka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć ją ok. 5 min na 2 łyżkach masła. Potem dodać podsmażoną drobno pokrojoną cebulkę na 1 łyżce masła. Zawartość włożyć do duszonej marchewki i mieszając dusić następne 5 minut. Wlać mleko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać miód, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Chwilę  jeszcze dusić pod przykryciem i gotowe. Smacznego!

Uwaga!

Często mieszać marchewkę aby się nie przypaliła!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx