Sok winogronowo- miętowy

Miałam w tym roku dużo winogron ciemnych i mięty. Ktoś z Internetu pochwalił się napojem połączonym z tymi składnikami. Zrobiłam, pokombinowałam po swojemu i wyszedł  całkiem smaczny sok.

  • Składniki:
  • 2 kg winogron
  • duża garść świeżo zerwanej mięty
  • 5-6 łyżek cukru lub miodu
  • woda tyle by przykryła winogrono i miętę.
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Winogrono obrać z łodyg, umyć, osuszyć na sicie. Miętę wraz z łodygami przebrać, umyć i osuszyć na sicie. Do dużego garnka wsypać winogrono, dodać miętę i całość zalać wodą tak by wszystko przykryła. Gotować na małym ogniu do rozpadnięcia i zmiękczenia się kulek winogrona. Wyjąć miętę, odcisnąć ją  nad innym garnkiem. Winogrono przelać i resztę rozgotowanego owocu przetrzeć przez sito. Połączyć sok winogronowy z naparem miętowym. Do smaku dodać cukier lub miód i lekko podgotować, na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny. Gorący sok- napój przelewać do butelek lub słoi i pasteryzować ok. 10 min. Taki sok, napój świetnie przyda się do picia w ponure zimowo- wiosenne dni, kiedy organizm domaga się witamin. Polecam, bo nie tylko gasi pragnienie ale i służy naszemu zdrowiu.

 

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx