Zawsze robiłam serniki na spodzie z ciasta kruchego i herbatników. Zaciekawił mnie przepis sernika bez spodu, który ma mało składników w sobie i byłam ciekawa jego smaku. Wyszedł wprawdzie niski ale smaczny i wilgotny. Polałam go gdzie nie gdzie polewą czekoladową i na wierzchu położyłam wcześniej upieczone figurki zwierząt z ciasta kruchego. Wyszedł smaczny. Jeżeli chcecie upiec taki sernik to zapraszam! Przepis częściowo z blogu,, Pysznie i zdrowo” -dziękuję!
- Składniki :
- 1 wiaderko twarogu sernikowego
- 100 g masła
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
Roztopić masło w garnuszku na małym ogniu i ostudzić. Do miski dodać ser, ciągle mieszając wbijać po 1 jajku. Na koniec dolewać wolnym strumieniem ostudzone masło nie przerywając mieszania. Potem dodać też stopniowo cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną stale mieszając aż uzyskamy gładką i aksamitną masę.
Przygotować foremkę ( ja miałam 24 cm x 24 cm) w ten sposób, że dno wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wylać ciasto i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C grzałka górna, dolna na ok. 40 min.. Do suchego patyczka. Potem wyłączyć piekarnik a sernik trzymać przy lekko uchylonych drzwiczkach do jego całkowitego wystygnięcia. Polewę robię od lat taką samą: w garnuszku roztapiam 4 łyżki masła z 6 łyżkami cukru pudru, mieszam na wolnym ogniu, dodaję 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Płynną i letnią polewą polewam ciasto. Na ten sernik składniki zmniejszyłam o połowę. Smacznego!