Babka mocno cytrynowa

Przepis z jednej z grup kulinarnych. Wyszła babeczka jak ta lala!~Kruchutka, mięciutka i kwaskowo-waniliowa. Taką jak lubimy. Dziękuję!

  • Składniki:
  • 4 jaja
  • 1 k. masła ( 200 g)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy ( ja dałam parę kropel esencji waniliowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża cytryna
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Na początku rozpuściłam w garnuszku masło. Potem we wrzącej wodzie dobrze sparzyłam i wyszorowałam cytrynę. Starłam z niej skórkę na tarce o dużych oczkach, wycisnęłam sok i wlałam go oraz starte skórki wsypałam do ostudzonego masła. Do miski przesiałam mąki i proszek do pieczenia a w misie robota roztarłam do białości jaja z cukrem i dodałam ekstrat waniliowy. Potem stopniowo dolałam zawartość garnuszka a na końcu stopniowo dodawałam przesianą zawartość miski.  Natłuściłam foremkę babki i wlałam do niej ciasto. Włożyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C , góra, dół i piekłam do suchego patyczka ok.45 min. Od razu wyłożyłam babkę na talerz i posypałam cukrem pudrem. Smacznego!

babka mocno cytrynowa
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx