Dostałam ładny kawałek szynki, więc postanowiłam upiec ją w całości przedtem posługując się radami z internetu. Polecam!
- Składniki:
- 1 ładny kawałek szynki w całości ( moja miała 1300 g )
- marynata:
- 3-4 łyżeczki musztardy delikatesowej lub sarepskiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki oleju
- 1 łyżka majeranku
- po szczypcie: pieprzu, suszonego tymianku i gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Składniki marynaty ze sobą połączyć i dobrze wymieszać. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ponakłuwać wykałaczką w kilku miejscach z jednej i z drugiej strony. Marynatą dobrze natrzeć mięso niejako, że wmasować w nie marynatę. Przełożyć najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć i piec w temp. 190 stopni C pod przykryciem pół godziny, a następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni C i odkryte mięso piec jeszcze godzinę.
Uwaga! Czas pieczenia mięsa zależy od jego wagi. Przyjmuje się , że 1 kg mięsa pieczemy 1 godz. Ale to również zależy od piekarnika!
Mięso jest kruche i soczyste a przy tym ma musztardowy posmak. Polecam i smacznego!