Szynka pieczona w marynacie musztardowej

Dostałam ładny kawałek szynki, więc postanowiłam upiec ją w całości przedtem posługując się radami  z internetu. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 ładny kawałek szynki w całości ( moja miała 1300 g )
  • marynata:
  • 3-4 łyżeczki musztardy delikatesowej lub sarepskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • po szczypcie: pieprzu, suszonego tymianku i gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Składniki marynaty ze sobą połączyć i dobrze wymieszać. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ponakłuwać wykałaczką w kilku miejscach z jednej i z drugiej strony. Marynatą dobrze natrzeć mięso niejako, że wmasować w nie marynatę. Przełożyć najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć i piec w temp. 190 stopni C pod przykryciem pół godziny, a następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni C i odkryte mięso piec jeszcze godzinę.
Uwaga!   Czas pieczenia mięsa zależy od jego wagi. Przyjmuje się , że 1 kg mięsa pieczemy 1 godz. Ale to również zależy od piekarnika!
Mięso jest kruche i soczyste a przy tym ma musztardowy posmak. Polecam i smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx