Meksykański kurczak

Dla tych którzy lubią ostro i pikantnie, Mięso jest kruchutkie i soczyste.Polecam!

  • Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 szkl. ketchupu pikantnego
  • kilka kropel Tabasco
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na większe ok. 5 cm kawałki, które przyprószamy solą, pieprzem i przyprawami.Odstawiamy na pół godz. do lodówki.
Schłodzone mięso obtaczamy w mące a potem w  rozkłóconych jajkach. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoto. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wykonujemy sos:
cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy , szklimy na oleju. Dodajemy 3/4 szkl. wody, wlewamy ketchup i dodajemy powidła śliwkowe.Wszystko zagotowujemy i gorącym sosem musimy polać mięso. Pieczemy  pod przykryciem w 180 stopniach C ok. 30 minut.
Mięso podaje się z ryżem, pieczywem, ziemniakami-jak kto chce.Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx