Zapiekanka klopsowo-warzywna

Mięso mielone pod postacią klopsów i pulpetów już mi się znudziło. Poszperałam w internecie i znalazłam pomysł na zapiekankę z nim w składzie. Pomysł pochodzi z bloga,,Pomysłowa kuchnia”. Polecam, wyszła pyszna.

  • Składniki:
  • 300g ugotowanego makaronu grubszego ( ja miałam świderki)
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 150 g żółtego sera tartego
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • przyprawy w proszku: czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka ,sól i pieprz -do smaku

Wykonanie:
Rozgrzać olej na patelni i na niej zeszklić drobno pokrojoną cebulę a potem dołożyć pokrojone pieczarki i smażyć do zarumienienia grzybów. Zawartość patelni odłożyć na bok i na niej  przysmażyć mięso mielone z odrobiną oleju a potem do niego dodać pokrojoną paprykę i cukinię bez skóry a na końcu odsączony z puszki groszek zielony. Potem dodajemy to co odłożyliśmy na bok, czyli przesmażoną cebulę i pieczarki. Chwilę wszystko smażymy, dodajemy przecier pomidorowy, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Po 10 min dodajemy przyprawy, smakujemy i zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego mieszając w3szystko z gotowanym makaronem i  posypując całą powierzchnię zapiekanki tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  180  stopni C  na  20  min.  Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx