Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym

Pomysł na obiad lub obiado- kolację. Polecam smaczną i treściwą zapiekankę, która wymaga tylko przygotowania składników a reszta to już rola piekarnika. Smacznego!

  • Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego ( gatunek obojętny)
  • 3 duże pomidory lub 2 garście pomidorków koktajlowych albo 1 puszka pomidorów
  • 1 duża cukinia
  • 10 dag sera żółtego tartego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 ziemniaków
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • dowolna przyprawa do mięsa
  • Składniki na sos:
  • olej rzepakowy
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa mielona

Wykonanie:
 Ziemniaki obrać, pokroić na 1 cm talarki i ugotować w osolonej wodzie. Odlać z wody i wystudzić.

Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać do tego mięso mielone i podsmażyć do zmiany koloru. Dodać pokrojone pomidory lub wlać zawartość puszki z pomidorami. Podlać odrobina wody i wszystko dusić  ok. 15 min.

Osobno obrać cukinię, wydrążyć z nasion i miąższ pokroić w kostkę, którą następnie na osobnej patelni podsmażamy na oleju z solą i pieprzem do smaku.

Sos: na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać mąkę rozmieszaną w mleku. Kiedy otrzymamy gęsty sos dodajemy do smaku: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem. Na jego dno układamy talarki  ugotowanych ziemniaków  Polewamy je połową sosu i na całej jego powierzchni posypujemy ser tarty oraz opruszamy drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki. Na to nakładamy zawartość patelni z cebulą, czosnkiem, mięsem mielonym i pomidorami. Posypujemy natką zielonej pietruszki i ponownie tartym żółtym serem. Na to nakładamy przesmażone cukinie, które na wierzchu polewamy pozostałą ilością sosu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na 25 min. Po upieczeniu gorące porcjujemy i nakładamy na talerze. Smacznego!

zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx