Ulubiony sernik moich domowników. Wprawdzie jest aż na 9 jajach ,ale wkład wart jest smaku. Polecam na różne uroczystości rodzinne i komunijne!
- Składniki na spód ciasta:
- ok.180 g herbatników
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła lub margaryny
- Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 150 g masła
- 9 jaj
- szczypta soli
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 400g jogurtu naturalnego
- 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
- Składniki na wierzch:
- cukier puder lub dowolna polewa
Wykonanie spodu ciasta:
Rozpuścić tłuszcz, herbatniki rozkruszyć na proszek i dodać do nich kakao i rozpuszczone masło. Wszystko dobrze wymieszać i włożyć na blachę 25×35 wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać łyżką lub nożem i podpiec w temp. 190 stopni C 10 min. Wystudzić spód.
Wykonanie masy serowej:
Żółtka połączyć z cukrami i ubić na puch. W osobnej misce wymie4szać ser twarogowy z jogurtem i wcześniej roztopionym i ostudzonym płynnym masłem. Do całości dodać piankę żółtkową i budynie w proszku. Wszystko dobrze wymieszać, a na końcu ubić na sztywno białka z solą i delikatnie je połączyć za pomocą drewnianej łyżki z masą serową. Całość wlewamy na wypieczony i ostudzony spód ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 170 stopni C góra, dół na całą godzinę -środkowa półka. Wyłączyć a sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach na ok. 40 min. Na koniec posypać cukrem pudrem wierzch placka lub polać polewą. Smacznego!