Wszyscy zachwalają babkę majonezową, więc i ja zrobiłam. Łatwa w wykonaniu, a w smaku taka sobie, może być jak mówi mój mężuś.
- Składniki:
- 4 jaja
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- lukier: cukier puder i sok z cytryny
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem na puch. Mąki i proszek do pieczenia przesiać do innej miski. Skórkę z wyparzonej cytryny zetrzeć na tarce. Wycisnąć sok z cytryn. Do ubitej masy jajecznej dodawać partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, sok z 1 cytryny, skórkę z cytryny i majonez. Mieszać na końcu drewnianą łyżką i przelać do formy silikonowej. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C ok. 50 min. Potem sprawdzić patyczkiem czy baba dobrze jest upieczona, wyłączyć piekarnik i studzić babę na kratce. Ostudzoną polukrować dobrze wymieszanym cukrem pudrem z sokiem z cytryny. Smacznego!