Babka majonezowa

Wszyscy zachwalają babkę majonezową, więc i ja zrobiłam. Łatwa w wykonaniu, a w smaku taka sobie, może być jak mówi mój mężuś.

  • Składniki:
  • 4 jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • lukier: cukier puder i sok z cytryny

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem na puch. Mąki i proszek do pieczenia przesiać do innej miski. Skórkę z wyparzonej cytryny zetrzeć na tarce. Wycisnąć sok z cytryn. Do ubitej masy jajecznej dodawać partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, sok z 1 cytryny, skórkę z cytryny i majonez. Mieszać na końcu drewnianą łyżką i przelać do formy silikonowej.  Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C ok. 50 min. Potem sprawdzić patyczkiem czy baba dobrze jest upieczona, wyłączyć piekarnik i studzić babę na kratce. Ostudzoną polukrować dobrze wymieszanym cukrem pudrem z sokiem z cytryny. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx