Bogaty sernik na specjalne okazje

Tak nazwałam ten sernik, bo składa się z 15 jaj. Przepis siostry Marii, która raczy tym przepysznym sernikiem tylko gości  w święta. Sernik mega pyszny , zwieńczony cytrynowym lukrem. Zapraszam do jego zrobienia!

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl .cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 200 g margaryny
  • Składniki na masę serową:
  • 1,5 kg sera z wiaderka
  • 14 jaj
  • 1,5 kostki masła
  • 3 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 łyżka olejku cytrynowego
  • 1 szkl. rodzynek
  • szczypta soli
  • Składniki na lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • skórka z cytryny kandyzowana

Wykonanie ciasta:

Składniki ciasta połączyć, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć na blachę o wym. 23 na 33 cm. Podpiec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C 20 min. Wyciągnąć do ostudzenia.

Wykonanie masy serowej:

Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sicie. W dużej misce masło utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku i po trochę cukru pudru. Do gładkiej maślanej masy ciągle ucierając  dodajemy stopniowo ser z wiaderka, olejek, sparzone rodzynki i kaszkę manną surową. Osobno ubijamy ze szczyptą soli białka. na sztywno. Delikatnie za pomocą drewnianej łyżki wmieszać musimy białka w masę serową.
Gotową masę serową wlewamy na upieczony ,ostudzony spód. Pieczemy w 170 stopniach C przez 1 godzinę, a następnie sernik po upieczeniu trzymamy w piekarniku przy  lekko uchylonych drzwiach.
Wykonanie lukru:

Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i warstwowo wylewamy na ostudzony sernik. Na to posypujemy skórkę cytrynową kandyzowaną. Sernik wyjdzie bardzo wysoki i puszysty. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx