Ocet truskawkowy

W tym roku na brak truskawek nie mogłam narzekać. Zrobiłam dżemy, kompoty, zupy, placuszki, ciasta z tymi smacznymi owocami. Wzrok mój przykuł przepis na ocet truskawkowy. Przepis z jednej z grup kulinarnych. A, że mam jeszcze ocet jabłkowy z zeszłego roku to zdecydowałam się zrobić jeszcze ocet truskawkowy, który ma być świetnym dodatkiem zakwaszającym  do zup owocowych i sałatek. Kolor wyśmienity, smak tym bardziej wyborny słodko- kwaśny i jakże orzeźwiający. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 l octu jabłkowego
  • 1 kg truskawek
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować i osuszyć na sicie. Pokroić na mniejsze części. Listki mięty bez łodyg umyć i osuszyć na sicie. Do większego garnka wlać ocet jabłkowy i doprowadzić go do wrzenia.

Odstawić i w lekko letnim wymieszać miód, dodać truskawki i listki mięty. Wymieszać i przelać do wyparzonego słoja. Przykryć gazą i ustawić w ciemne miejsce. Codziennie mieszać zawartość lub potrząsać słojem przez 2 tygodnie. Po czym przecedzić zawartość przez sito  lub gazę i przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu ( najlepiej lodówce).

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx