Zupę szpinakową można robić na wiele sposobów. Można ugotować z bulionem mięsno-warzywnym, można zabielaną i zaciągniętą mąką i śmietaną a ja w takie upały ugotowałam szpinakową błyskawiczną, która jest gotowa dosłownie w pół godziny. Polecam lekką i zdrową zupkę.
- Składniki:
- 1 op. szpinaku świeżego
- 4 ząbki czosnku ( dla smakoszy można zwiększyć ilość)
- 1 l bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego ( jeżeli nie masz możesz posłużyć się domową kostką rosołową)
- 1 szkl. jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- 4-5 jaj ugotowanych na twardo
- olej do smażenia
- 1 serek mały topiony śmietankowy
- jeżeli masz z dnia poprzedniego ugotowany makaron, ryż lub kaszę to możesz dodać na talerz do zupy
- sól i pieprz do smaku
- troszeczkę soku z cytryny lub octu jabłkowego
Wykonanie:
Szpinak opłukać, przebrać, pokroić na mniejsze części i odłożyć na bok. Czosnek obrać i pokroić drobno. na patelni albo dnie garnka wlać olej i przysmażyć lekko czosnek, dodać liście szpinaku, przesmażyć chwilę, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości szpinaku. Wlać jogurt lub śmietanę ( troszeczkę zostawić na ,,kleksy”. Na końcu dodać serek topiony i rozpuścić go w zupie. Dosmaczyć solą i pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Na talerz wyłożyć ugotowany wcześniej ryż, kaszę lub makaron, wlać zupę, dodać połówki obranych i ugotowanych jaj i zrobić kleks ze śmietany lub jogurtu. Smacznego!
Uwaga! Jeżeli nie lubisz pływających liści szpinaku w zupie możesz ją w garnku zblendować.