Pierwszy raz w życiu trafiłam w sklepie na policzki wieprzowe. Zainspirowały mnie do ich wykonania. Jednak nie wiedziałam jak do tego mam się zabrać i zapytałam o przepis mojej niezawodnej koleżanki Tereni , która gotuje w Holandii. Wyszło cudo rozpływające się w ustach. Sami spróbujcie jak tylko natraficie na to mięsko. Polecam , a Tereni bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam!
- Składniki:
- 1 kg policzków wieprzowych
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 l piwa jasnego
- 1 papryka chili
- 50 g boczku wędzonego
- masło klarowane
- pieczarki ( dowolna ilość)
- 3-4 ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 łyżki ostrej musztardy
- sól i pieprz
- bulion tyle by przykryć mięso
- biała część pora
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
Policzki wieprzowe umyć i odkroić z nich błony. Podsmażyć je na maśle klarowanym. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać pokrojony na drobno por, boczek wędzony, papryczkę chilisól i pieprz. chwilę wszystko przesmażyć, następnie zalać bulionem tak by mięso było nim przykryte. Potem zalać piwem i wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni C. na około 1,5 godziny. PO czym wyjąć i można jeść z ziemniakami , kaszą, ryżem, makaronem z sałatką lub surówką. Smacznego!