Pijane naleśniki z twarogiem

Pijane naleśniki z twarogiem

Pijane naleśniki z twarogiem, pomarańczą i żurawiną

 

Czemu pijane? Bo w skład ciasta naleśnikowego wchodzi piwo. Przepyszny farsz twarogowy z filecikami pomarańczy i żurawiną tworzą niepowtarzalny smak. Danie obiadowe lub kolacyjne, jak kto woli.

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 3 jaja
  • ok. 40 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • Składniki na farsz:
  • ok. pół kg twarogu
  • 1 pomarańcza
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • cukier do smaku
  • śmietana lub gęsty jogurt do polania naleśników
  • olej do smażenia

 

Wykonanie ciasta:

Jaja, mleko, piwo, 1 łyżka oleju, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać ze sobą za pomocą robota. Do tego stopniowo dodawać mąkę ciągle mieszając. Musimy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadkie to dodajemy mąkę, a jeżeli za gęste to mleka. Przykrywamy miseczkę ściereczką by ciasto nam nie wyschło i tymczasem przygotowujemy farsz.

 

 

Wykonanie farszu:

Twaróg rozgniatamy widelcem. Pomarańczę myjemy, obieramy i filetujemy. Fileciki pomarańczy kroimy na cząstki i dodajemy do twarogu. Żurawinę przelewamy wrzątkiem, odcedzamy na sicie i też dodajemy do twarogu. Mieszamy farsz i dodajemy cukier do smaku.

 

 

Smażenie naleśników:

Naleśniki smażymy najlepiej na patelni naleśnikowej. Skrapiamy lekko olejem patelnię i za pomocą chochli do zupy wlewamy porcję ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię. Po ze złoceniu, przewracamy naleśnik i smażymy na 2 stronie. Usmażony przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Tak postępujemy z wykonaniem pozostałych naleśników z wyjątkiem natłuszczania olejem patelni.

 

Nakładamy na każdy naleśnik farsz, zwijamy w rulon. Jeżeli naleśniki są jeszcze ciepłe to od razu polać je śmietaną lub gęstym jogurtem, a jeżeli zimne to przesmażyć je zrolowane z farszem na odrobinie oleju.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx