Zielone naleśniki

Zielone naleśniki

Zielone naleśniki

 

Proponuję dla niejadków zielone naleśniki. Cieszą oko i w swoim składzie mają zdrowy szpinak nie zawsze lubiany przez dzieci, ale sprytnie w nich „schowany”.

 

  • Składniki na naleśniki:
  • 1 opakowanie (450g) szpinaku mrożonego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 4 jaja
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku lub 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

 

Wykonanie naleśników:
Rozmrozić szpinak i odcisnąć na sicie. Wymieszać go z pozostałymi składnikami. Odstawić na 20 minut gotowe ciasto naleśnikowe by odpoczęło. Potem smażyć naleśniki i gotowe kłaść na talerz z arkuszem ręcznika papierowego w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

 

  • Składniki na farsz:
  • 1/2 kg twarogu
  • 1 opakowanie serka śmietankowego z czosnkiem lub chrzanem
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • sól i pieprz
  • rzeżuszka lub natka zielonej pietruszki
  • śmietana lub gęsty jogurt naturalny do polania gotowych naleśników

 

Wykonanie farszu:
Twaróg zmielić lub rozkruszyć za pomocą widelca. Połączyć z serkiem. Wymieszać z tartymi na tarce o grubych oczkach rzodkiewkami, drobno posiekaną rzeżuszką lub natką pietruszki. Dodać do smaku sól i pieprz. Jeżeli farsz wydaje Ci się za suchy to dodaj trochę śmietany. Taki farsz nakładaj na usmażone ciepłe naleśniki i podawaj polane gęstym jogurtem lub śmietaną.
Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx