Kupiłam w sklepie mięsnym ładny kawałek karkówki i postanowiłam ja zrobić w w w/w sosie. Zawsze będąc w sklepie mięsnym dziwię się, że drobiowe mięso jest teraz o wiele droższe od wieprzowego? no cóż -przyszło nam żyć w dziwnych czasach, czy też macie takie odczucie? Polecam to mięsko na obiad do czego chcecie: kasza, ryż, makaron, w placku po węgiersku, czy na kolację z pajda chleba.
- Składniki:
- ok.1 kg karkówki bez kości
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy ulubione, dowolne: u mnie to: majeranek, oregano, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 mały kubek śmietanki 30%
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym ,pokroić na dość dużą kostkę i obtoczyć dowolną ilością przypraw i soli (oprócz liścia laurowego i 4 kulek ziela angielskiego). Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso smażyć na oleju do zarumienienia z każdej strony. Po chwili dołożyć do tego pokrojoną cebulę i czosnek oraz liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Zalać wodą tak by mięso było przykryte, dodać koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. W kubku rozmieszać mąkę ze śmietaną, do tej mieszaniny dolać trochę gorącego sosu z garnka i tak zahartowany płyn wlewać pomału do mięsa cały czas mieszając aż uzyska się gęsty , aksamitno śmietankowo- pomidorowy sos. Posmakować, w razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu do smaku. Na końcu można posypać natką pietruszki drobno pokrojoną. Smacznego!