Schab pod serową pierzynką

Schab pod serową pierzynką

Schab pod serową pierzynką z ziemniakami i papryką konserwową

 

  • Składniki:
  • ziemniaki po 3 szt na osobę
  • słoik papryki konserwowej domowej roboty (Przepis na paprykę konserwową)
  • kleks śmietany kwaśnej 18 %
  • zielony koperek
  • pomidorki koktajlowe do przystrojenia
  • białka jaj (ale niekoniecznie, mi zostały i dodałam do kotletów)
  • plastry schabu tyle ile osób
  • sól
  • plastry żółtego sera (tyle ile kotletów)
  • pieprz
  • bułka tarta i 1 jajo do panierowania
  • masło klarowanego do smażenia kotletów

 

 

Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pociąć na plastry o grubości 1 cm. Rozbić schab przez folię na desce. Każdy posolić i dodać pieprz. Umoczyć plaster w rozmąconym jaju i obsypać obustronnie bułką tartą. Smażyć jedną stroną na rozgrzanym oleju, przełożyć na drugą stronę a na tej wysmażonej nałożyć plaster żółtego sera. Po usmażeniu przełożyć kotlety na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W tym samym czasie ugotować ziemniaki. Na talerzu ułożyć ziemniaki, na to dać kleks śmietany i posypać zielonym koperkiem (może być natka pietruszki). Obok położyć kotlet z serem, na to nałożyć usmażone białko i dla dekoracji pomidorek koktajlowy. Obok konserwową paprykę domowej roboty.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx